Zbiór i jakość owoców
Zbiór owoców należy przeprowadzić w odpowiednim terminie, w zależności od stopnia dojrzałości zbiorczej. Jabłka odmian letnich najczęściej zbiera się 4-5 razy, ponieważ w lecie, jabłka tych odmian szybko narastają i dojrzewają. Jabłka jesienne i zimowe najczęściej zbiera się jednokrotnie, a niektóre odmiany dwukrotnie. Ponieważ odmiany jesienne i zimowe długo są przechowywane, należy wyznaczyć odpowiedni termin zbioru.
Najprostszym sposobem wyznaczenia terminu zbioru, jest badanie poziomu skrobi. Owoce niedojrzałe mają dużo skrobi, która w miarę dojrzewania rozkłada się i przechodzi w cukry proste. W celu zbadania poziomu skrobi, jabłka przecina się przez środek, w poprzek i nanosi na przeciętą powierzchnię roztwór 0,1 normalnego jodu w jodku potasu ( można użyć roztworu jodyny). Jeśli jest skrobia, wtedy miąższ zabarwia się na granatowo. Otrzymany obraz, porównuje się z tablicami barwnymi, wyskalowanymi od 1 do 10 dla poszczególnych odmian, gdzie 1 oznacza dużą zawartość skrobi, a 10 jej brak. Zbiór przeprowadza się, gdy poziom skrobi wynosi 2 do3 dla odmian Spartan, Elstar i Gloster, dla pozostałych odmian gdy poziom wynosi 4 do 6. Podczas zbioru jabłka wstępnie się sortuje, zrzucając na ziemię owoce drobne, uszkodzone przez owady lub zdeformowane, które następnie się zbiera do koszy i wsypuje do skrzyń z przeznaczeniem na przetwórstwo. Owoców takich przy dużym urodzaju, jest około 20 % , a przy średnim 5 do 8 %. Pozbycie się tych jabłek, pozwala obniżyć koszty przechowywania całości towaru. Owoce dobre zbiera się bardzo delikatnie, pamiętając że będą leżały w chłodni kilka miesięcy.
Jabłka zbiera się ręcznie, do specjalnych pojemników, zbieraczy. Zbieracz jest wykonany z blachy, z podwiniętym u dołu rękawem, przez który wysypuje się owoce. Jest on mocowany na szelkach, dzięki temu pracownik ma obie wolne ręce i swobodę ruchów. Jabłka ze zbieracza są opróżniane do skrzyń paletowych, rozmieszczonych w międzyrzędziach. Skrzynie te o wymiarach 100x120x80 cm mieszczą ok. 350 kg owoców. Następnie są one transportowane ciągnikami, ze specjalnymi podnośnikami na plac manewrowy, a stąd wózkami widłowymi do chłodni. Mając tak zorganizowany zbiór, jedna osoba w ciągu 9 godz zbiera 1200 do 1500 kg jabłek . Przy grupie 10 do 13 osób zbierających, potrzebny jest jeden traktorzysta, który zwozi jabłka z sadu na plac. Jabłka z placu, trzeba jak najszybciej włożyć do komory, lecz jeżeli był bardzo ciepły dzień, to najlepiej to zrobić rano następnego dnia, przez noc się ochłodzą. Jabłka w komorze chłodniczej są składowane w skrzyniach, do wysokości 5 m, zostawiając odstępy miedzy warstwami do 5 cm, w celu dobrej cyrkulacji powietrza.
Przechowywanie jabłek
Ważnym elementem dla konsumenta jest długość czasu w jakim może nabyć daną odmianę. Dla producenta oznacza to, że owoce po zbiorze musi utrzymać możliwie jak najdłużej w nie zmienionym stanie. Do osiągnięcia tego celu, czyli maksymalnego zahamowania zmian fizjologicznych i fizycznych w owocach, należy plon przechowywać w komorach z obniżoną temperaturą. Obecnie w celu ograniczenia strat, jabłka przechowuje się w komorach z kontrolowaną atmosferą.
Jabłka najlepiej przechowuje się w chłodni, w której utrzymuje się odpowiednią temperaturę i wilgotność dzięki urządzeniom chłodniczym. Temperatura przechowywania jabłek, wynosi od 0 do 4 0 C- w zależności od odmiany , przy wilgotności 90 do 95 %. Dzięki odpowiednim warunkom, straty po paru miesiącach przechowywania są małe, i wynoszą do 5 % . Większe straty powstają natomiast w sklepach, które nie są przystosowane do sprzedaży tak delikatnego towaru i nie posiadają urządzeń chłodniczych przeznaczonych do eksponowania owoców. Ważną czynnością po wyjęciu jabłek, jest ich sortowanie. W opisywanym gospodarstwie używa się sortownicy Greefa, która jest wydajna i nie uszkadza owoców. Posortowane owoce umieszcza się w drewnianych skrzynkach, po 15 kg netto. Niektóre odmiany układa się na styropianowych tackach i powleka folią termokurczliwą , dzięki czemu bardzo efektownie wyglądają. Waga takich tacek jest stała i wynosi 0,7 kg , 1,3 kg lub 1,5 kg. Próbowano też sprzedaży w opakowaniach 3 kg , lecz nie były one chętnie kupowane, prawdopodobnie ze względu na duże opakowanie jednorazowe i spory jednorazowy wydatek.